Het aantal faillissementen in België is in april gestegen met 9,6 procent. In totaal legden 965 bedrijven de boeken neer, 85 meer dan in april vorig jaar. Dat blijkt vandaag uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. De impact op het jobverlies blijft volgens Graydon echter beperkt. In vergelijking met vorig jaar zijn 12,34 procent minder jobs bedreigd als gevolg van een faillissement.

Opmerkelijk

Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon Belgium, bestempelt de stijging in april als “opmerkelijk”. “Ze gaat immers in tegen de heersende berichten over een verbeterende economische conjunctuur”, klinkt het.

Graydon ziet als belangrijkste verklaring de verstrenging van de toegangsvoorwaarden tot het verkrijgen van opschorting binnen een WCO-procedure (augustus 2013) “en in het bijzonder de invoering van het rolrecht van 1.000 euro sinds januari 2015″.

Sterke stijging in Brussel en Limburg

In Brussel en Limburg noteerde Graydon in april een sterke stijging van het aantal faillissementen met respectievelijk 38,93 procent en 46,4 procent. “Deze toename wordt enerzijds verklaard door de inhaalbeweging die de Brusselse handelsrechtbanken aan het maken zijn op het vlak van de verwerking van faillissementsdossiers. Anderzijds zien we in Limburg mogelijk het effect van de sluiting van Ford Genk op onrechtstreeks gerelateerde industrieën en op het veranderde consumentenpatroon. Dit laatste met gevolgen voor de bouw, kleinhandel en horeca.”

Ouder en kleiner

Uit de barometer van Graydon blijkt dat de gefailleerde bedrijven ouder en kleiner worden. Dat laatste leidt ertoe dat het jobverlies als gevolg van een faillissement daalt. Tijdens de eerste vier maanden van 2015 waren er in heel België 8.309 jobs bedreigd. Dit is een daling van 12,34 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Bron: HLN

Share This